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Vragen van ‘gewone’ bridgers over bied- en speeltechniek én over de rechten en plichten aan de gewone bridgetafel

Je kunt kiezen uit twee BridgeTrainingpakketten:

Pakket 1: Alle Bridge Trainingen en relevant bridgenieuws
Pakket 2: Alle Bridge Trainingen, relevant nieuws én Arbitrair

Alle reeds verschenen nummers staan op: www.bridgeservice.nl

Redactie: Carolien de Koomen, Margriet Jansze, Mirjam Dierckxsens, Monica Vuister, Ron Jedema, Siger Seinen, Jan van Die en Rob Stravers (eindredactie)

Informatie en tips over Rekenprogramma:
Liesbeth Hoeks Vragenhoekje:
https://www.bridgeservice.nl/Bridgeservice-Vraaghoekje.html

bridgeCLUBservice, gratis service voor bridgeclubs, zoals 
kopij voor eigen clubblad, informatie voor wedstrijdleiders, bestuursleden, beleidskwesties, specifieke speelschema’s waaronder schema’s voor twee groepen van verschillende speelsterke in één lijn, ‘corona-schema’s’ en unieke schema’s voor jubileum of ontmoeting met bevriende club(s).

Wil je club genieten van deze (gratis) service? Mail dan: de naam van je club, de plaatsnaam van de speellocatie, het aantal leden, wel of niet lid van de NBB en de naam en het e-mailadres van de contactpersoon naar rob.stravers128@gmail.com



Andere Trainingsopzet, met ingang van dit nummer!

Al twintig jaar bedenk ik de trainingsonderwerpen. Helemaal fout! Als ik iets wil doen voor een bepaalde groep, moet ik allereerst naar de wensen van die groep luisteren. En dat ga ik nu doen. Centraal staan de ontvangen vragen. Voor zover dat mogelijk is laten we daar de oude vertrouwde puntentelling met rapportcijfer op los. Om het luchtig en kort te houden, pakken we per Training twee vragen.

Veel plezier ermee!

Roberto


Vraag 1
	 A 2
 2
			 -
			 3
	 8 7 6			 -
	 -				 -
	 -				 7 6 5
	 4				 5
			 -
			 4 3
			 2
			 2

Leider zuid speelt een hartencontract en is in dummy aan slag.
Per ongeluk speelt leider zuid uit zijn hand 2 voor.
West stelt dat dummy aan slag is en accepteert niet de voorgespeelde 2.

Wat mag leider zuid nu wel en wat niet? 



Welke stelling is correct?

a. Als dummy over een ruitenkaart had beschikt, zou de leider vanuit dummy ruiten moeten voorspelen.
b. Als de leider vanuit dummy A voorspeelt, moet hij uit zijn hand 2 bijspelen.
c. Als de leider vanuit dummy 2 voorspeelt en troeft, is hij verplicht daarna 2 uit zijn hand te spelen, óók als hem dat een slag zou kosten.
d. Leider zuid is alleen verplicht om vanuit dummy voor te spelen. In de keus van de te spelen kaarten is hij volledig vrij. Die vrijheid geldt voor dummy’s kaarten en voor de kaarten in zijn hand, mits hij niet verzaakt .

Op de volgende pagina geef ik mijn antwoord.



Vraag 1 Antwoord
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Leider zuid speelt een hartencontract en is in dummy aan slag.
Per ongeluk speelt leider zuid uit zijn hand 2 voor.
West stelt dat dummy aan slag is en accepteert niet de voorgespeelde 2.

Wat mag leider zuid nu wel en wat niet? 



Welke stelling is correct?

a. Als dummy over een ruitenkaart had beschikt, zou de leider vanuit dummy ruiten moeten voorspelen.	
b. Als de leider vanuit dummy A voorspeelt, moet hij uit zijn hand 2 bijspelen.
c. Als de leider vanuit dummy 2 voorspeelt en troeft, is hij verplicht daarna 2 uit zijn hand te spelen, óók als hem dat een slag zou kosten.
d. Leider zuid is alleen verplicht om vanuit dummy voor te spelen. In de keus van de te spelen kaarten is hij volledig vrij. Die vrijheid geldt voor dummy’s kaarten en voor de kaarten in zijn hand, mits hij niet verzaakt .

Noteer voor stelling d 5 punten. De stellingen a, b en c zijn echt helemaal fout!

Ik geef de mailwisseling met de vragensteller.

Antwoord Rob:
Er zijn twee mogelijkheden:
· De tegenpartij accepteert het voorspelen uit de verkeerde hand. Dan geldt 2 van de leider als voorgespeelde kaart en gaat het spelen zonder beperking verder.
· De tegenpartij accepteert het voorspelen vanuit de verkeerde hand niet, zoals in dit spel. Dan gaat 2 terug in leiders hand (leider en dummy kennen namelijk niet het fenomeen ‘strafkaart*’) en mag de leider vanuit dummy elke kaart van elke kleur voorspelen die hij wil. En als de leider later aan slag komt, geldt voor hem geen enkele plicht of beperking.

Stokoude spelers zouden kúnnen denken dat de leider, na voorspelen uit de verkeerde hand, een kaart van dezelfde kleur vanuit de juiste hand moet voorspelen. Maar die regel is al in het tijdperk van Clovis I afgeschaft.

	*Strafkaart
Als een tegenspeler de beeldzijde van een kaart toont die zijn partner nog helemaal niet had mogen zien, wordt die kaart een ‘strafkaart’. Dat houdt in dat die kaart open op tafel moet worden gelegd. De spelregels maken onderscheid tussen een grote en kleine strafkaart. 

Als een kaart wordt getoond tijdens het bieden, is nog niet bekend of de eigenaar wel of geen tegenspeler wordt. Dan blijft de kaart open op tafel liggen tot het einde van de biedperiode. Alleen als de eigenaar tegenspeler wordt, blijft de strafkaart liggen.
Kleine strafkaart
Een kaart lager dan de 10 waarvan de beeldzijde ongewild wordt getoond, bijvoorbeeld omdat die open op tafel valt bij het pakken van een andere kaart.

De eigenaar mag elke kaart voor- of bijspelen die hij wil, behalve een lage kaart in de kleur van die kleine strafkaart!
Stel dat een tegenspeler 4 als kleine strafkaart heeft en ruiten wil voorspelen of bekennen. Dan mag hij A (bij)spelen, maar niet 5. 

Grote strafkaart
Elke kaart die te vroeg wordt getoond en niet valt onder de voorwaarden van ‘kleine strafkaart’.

Deze kaart moet worden gespeeld zodra dat reglementair mogelijk is. 
Ook kan de leider eisen stellen aan de partner van de grote strafkaart als die partner moet voorspelen.



	Vragensteller:
Dank Rob, ik heb mij laten overdonderen door onze twee tegenstanders. Dom, dom, dom!
Ik moest van hen mijn ruitenkaart (bij)spelen zodra dat reglementair kon. Weer wat geleerd.

Rob:
Maar, sinds wanneer laat je je tafelgenoten arbitreren?

	
Vragensteller:
Ik twijfelde, maar aangezien ik vorige week ook al iets met ze had, dacht ik dit keer uit hun stelligheid te moeten concluderen dat ik hier fout zat, ondanks dat ikzelf dacht: ‘Het klopt niet.’
Ik opperde nog ‘arbiter’ te roepen. 
Dat vonden ze niet nodig…
Onvoorstelbaar dom van mij.
Een wijze les.

Rob:
Werp dat ‘domme’ ver van je. Vooral als je twijfelt aan je eigen gelijk voel je met twee tafelgenoten die helemaal niet twijfelen een extra drempel om dan evengoed de wedstrijdleider uit te nodigen. Vooral uit angst voor gezichtsverlies als de wedstrijdleider hen in het gelijk stelt.

Ik realiseer mij dat ik vanaf mijn toetsenbord gemakkelijk kan ‘praten’. Maar laat mij toch proberen die gezichtsverliesvrees weg te nemen.

Dat kan (vooral) met humor. 

Na hun stellige uitspraak dat je vanuit je hand ruiten moet spelen, zeg je:
‘Wat vreselijk jammer dat jullie ‘zitten’, want ik heb ergens gelezen dat de enige echte wedstrijdleider stáát! Ik heb dus geen keus, ik nodig de EHBO’er uit.’ 
EHBO staat voor Eerste Hulp Bij (vermeende) Onregelmatigheden, de wedstrijdleider dus!

Stel dat je ongelijk hebt, wat beslist niet geldt voor deze zaak. Ook dan is elk gevoel van gezichtsverlies onterecht: de spelregels staan immers voor eigen rechter spelen niet toe! Dat kun je benadrukken met iets als:

‘Fijn om de wedstrijdleider te horen. Dat maakt onze voortzetting legaal.’


Vraag 2
	Ik opende op onze club met 3. Mijn hand:	 9 3 2
 4 3
 A V B 10 5 4 3
 8

Na afloop kreeg ik kritiek van onze twee tegenstanders: met een 3-kaart in een hoge bijkleur mag je niet preëmptief openen, beweerden ze met grote stelligheid.

Hebben ze gelijk?



Welke stelling is correct?
a. De tegenstanders hebben gelijk: een preëmptieve 3-opening mag niet met deze hand vanwege de 3-kaart schoppen.
b. Preëmptief openen met 3-kaart in een hoge bijkleur is geen overtreding, dat mag wel degelijk. Het is alleen raadzaam om met een 3-kaart in een hoge bijkleur niet preëmptief te openen.
c. Een hoge 3-kaart mag wel degelijk. Het is alleen raadzaam om met een sterke 3-kaart in een hoge kleur niet preëmptief te openen.

Staat je antwoord vast? Open dan de volgende pagina…








Vraag 2
	Ik opende op onze club met 3. Mijn hand:	 9 3 2
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Na afloop kreeg ik kritiek van onze twee tegenstanders: met een 3-kaart in een hoge bijkleur mag je niet preëmptief openen, beweerden ze met grote stelligheid.

Hebben ze gelijk?



Welke stelling is correct?
a. De tegenstanders hebben gelijk: een preëmptieve 3-opening mag niet met deze hand vanwege de 3-kaart schoppen.
b. Preëmptief openen met 3-kaart in een hoge bijkleur is geen overtreding, dat mag wel degelijk. Het is alleen raadzaam om met een 3-kaart in een hoge bijkleur niet preëmptief te openen.
c. Een hoge 3-kaart mag wel degelijk. Het is alleen raadzaam om met een sterke 3-kaart in een hoge kleur niet preëmptief te openen.

Tel voor antwoord c 5 punten, voor antwoord a 0 punten en voor antwoord b 4 punten.

Vooral als je partner nog niet aan bod kwam, kun je niet uitsluiten dat hij een hand heeft met openingskracht en een 5-kaart in de hoge kleur waarin jij een 3-kaart hebt. Dan zou je een kansrijk 4/-contract kúnnen missen. Maar je kunt evenmin uitsluiten dat je met een preëmptieve opening de communicatie tussen je tegenstanders zodanig dwarsboomt dat zíj daardoor een manchecontract missen of dat je partner daardoor hun waterdichte 4/ verantwoord ‘uitneemt’ in jouw lange kleur.

Met een zeer sterke hoge 5/6-kaart zou je partner na jouw 3/-opening nog iets kunnen proberen. Met een zwakke hoge 5-kaart niet. Daarom kun je met de gegeven hand zonder gewetensbezwaar het biedbal openen met 3. 

Maar met iets als:	 H V 2
 4 3
 A 10 9 8 4 3 2
 8
kun je beter beginnen met een pas. Voelt uitstekend als partner opent met 1!

Je puntentotaal is je rapportcijfer voor: Weten wat mag en moet!  
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